Simbologia oculta a Vila-real

Vila-real ha patit una sèrie de canvis radicals en la seua fisonomia. Des de fa uns anys poc a poc ha anat rebent tandes de remodelacions. Sobre tot no es tracten de grans obres, ni d’infraestructures, es tracten de detalls que a simple vista no passen per ser més que ornaments per embellir la ciutat.
Però, abans tenim que parlar d’un fet que està passant desapercebut, més encara. Des de meitat del segle XX se ha vingut establint a Vila-real una lògia massonica. Els primers documents es remonten a principis de 1860 aproximadament en un dels viatjes de Polo Bernabé per Europa. Allí contancta amb Georges Martin, gran mestre de França. Tots dos fan una gran amistat enseguida.

José Polo li parla del seu poble i com la industria es desenvolupa ràpidament i el convida a fer una visita a la Plana de Castelló.
El viatje no es fa esperar massa i Georges proposa a José Polo com a menbre fundador de la lògia de la Plana de Castello. Amablement ell es negarà però convidarà a alguns propers amics seus per tal de donar cabuda a la Francmasoneria a la Plana de Castelló.
I he aci com la Massoneria comença a caminar a la Plana de Castello. Seran molts els intents de formar la primera lògia i costa molt. Tensions polítiques i personals faran que les temtatives fracasen, lo que durà a a una desestructuració de les lògies masoniques en la Plana. El projecte de reunificació serà oblidat i passaran anys fins que a finals de la decada dels 50, de la mà de Bautista C. Segarra s’aconseguirà unificar a totes les faccions masoniques de la Plana en un projecte comú. Les rencilles i ofenses de les distintes poblacions seran oblidades.

La dècada dels 60 serà molt pròspera en la Gran Lògia de la Plana i durà a Bautista a moure molts fils en la politica, societat i religió de la comarca. El poder i la autoritat del granm estava més que consolidada.


Però serà entre el 77 i 78 quant entra a escena un jove anomenat Pasqual Covarrubias de León. Fill d’emigrants en Vila-real tornarà després de fer fortuna per França. Som pare, el Sr. Covarrubias, va ser membre de la 1ª fromació de la lògia de Vila-real. Pasqual Covarrubias reclamarà la seua posició en la lògia començant una trajectòria que el dura a dirigir-la a mitjans els 80. A la actualitat no tenim cap dada de si el Covarrubias fill és o no un membre de la direcció de la lògia de Vila-real, però seguirem informant-nos.








Un dels projectes més innovadors de Pasqual Covarrubias va ser donar a conèixer la masoneria a tota la comunitat, però presions internes van canviar el projecte i d’un 'portes obertes' es quedaria en donar petits tributs a la lògia de la plana mediants al·lucions en els principals monuments de la ciutat.
Des de les més importants institucions, autoritats, gremis, ect.. la masoneria havia estat les seues influències i tenia control. Fora d'aquesta manera com el Gran Priorat de Vila-real començara a incluore la seua simbologia.

On podem trobar aquests simbols?
Doncs no tenim que anar molt lluny. Les petites escultures que s’han distribuit per la ciutat estan plenes de signatures o elements ornamentals que duen simbologia massònica. Però és més, si tracem en un mapa linies unint les diferentes escultures ens apareixerà la figura d’un mussol, símbol de la il·lustració francomassònica. Si busquem més referències antigues podem trobar-les als principals monuments de Vila-real: el Rei Jaume I, el monument als Llauradors i algunes escultures més. Però no en la escultura, si no en els ornaments que la rodejen. Aquest també és una constant en la simbol·logia. L’anagrama es trobaa la peça continua de la representació principal, per tal que quede eclipsada a l’ull poc expert.



Sabem que un dels simbols més importants en la ciutat està a la Placa del Crist de l’Hospital. La columna que sosten aquest element és una fidel representació de la columna (simbol massònic per excel·lència) d’una columna que es troba en la seu de la gran lògia unida d'Anglaterra. Aquest element signat pel gran Mestre Pasqual va ser la impronta física que va deixar a titol personal.

Fa poc es va donar a conèixer el traslladament del rei a una nova plaça, aquest esdeveniment ha tret l’interés del Gran Priorat de Vial-real. Els primers planols d'aquesta nova àgora han demostrat estar plena de simbologia oculta.

Dona que pensar si aquesta obra serà l’obra pòstuma del gran mestre Pasqual Covarrubias o si en el seu relleu està la mà oculta que sosté la mà que ha donat llum a aquesta plaça.

Comentarios